Ostre miecze

swordsO tym, że ostry miecz jest lepszy niż tępy, wie każdy, kto próbował filetować rybę tępym nożem. Ale nie każdy wie o tym, co wiąże się z tą ostrością, oprócz faktu, że lepiej się tnie.


Wystarczy prosty eksperyment, który może zrobić każdy w kuchni. Potrzebne są dwa noże, nie tępe i bez ząbkowanych ostrzy, żeby mogły udawać od biedy miecze.

W walce ostrza stykają się ze sobą i dochodzi do tak zwanego zwarcia. Tępa strona (w mieczach często jeszcze nieco naoliwione, jako ochrona przed rdzawieniem) ma o wiele większy poślizg niż ostra. Wcale nie trzeba wbijać ostrzy w siebie i ich widocznie szczerbić, wystarczy, że się stykają.

A to pozwala choćby na lepsze wyczuwanie ruchów przeciwnika, bo na dotyk reaguje się szybciej niż na ruch, który trzeba zauważyć okiem. Nie można też łatwo ześlizgnąć ostrza przeciwnika na bok i wystawić go na nasz atak. Te elementy walki są wypaczone podczas treningów tępą bronią. Przy plastikowej broni treningowej jest ten sam problem.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s